Logo Vanzuile nmode Logo Vanzuile nmode
 

25/05/2022

8 tips tegen statische kleding

Je herkent het vast wel. Je favoriete jurkje of die ene blouse die je zo graag draagt, maar altijd statisch is en dus niet zo mooi valt als zou moeten. Gelukkig zijn er een aantal trucjes waarmee je dit kunt verhelpen.

De elektrische lading in je kleding ontstaat door droogte en wrijving. Dit kan zorgen voor het knetteren van je kleding tijdens het aandoen of schokken bij een aanraking. Wij geven je 8 tips om statische kleding te ontladen!

 

Voorkom statische stoffen

Om statische kleding te ontlopen kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen. Je draagt tevens ook bij aan duurzaamheid en hebt geen last van statisch geladen kleding. Bovenal gaan materialen als katoen en linnen schokken juist tegen, en dat is precies wat je nodig hebt!

Gebruik metaal

Vlak voordat je je favoriete blouse of top aandoet, haal je een metaal voorwerp (zoals een metalen kledinghanger) door de binnenkant van het item. Metaal ontlaadt waardoor de statische elektriciteit zal verdwijnen. Heb je geen metaal item in de buurt? Dan kun je ook een veiligheidsspeld gebruiken. Stop deze je broekzak of het borstzakje van je blouse en je bent antistatisch!

 

Wassen met azijn of wasverzachter

Om je kleding te ontladen, kun je tijdens de wasbeurt een scheutje azijn toevoegen. Ook is het wassen met wasverzachter goed tegen statische kleding, en het ruikt heerlijk! Is je item na het wassen statisch, maar wel schoon? Doe dan een klein beetje wasverzachter in een plantenspuit, mix dit met water en stuif het lichtjes op je kleding. Zo kun je ’s winters voordat je de deur uit gaat ook snel je sjaal antistatisch maken.

 

Aan de lucht drogen

Ontloop de droger als je statische kleding wilt voorkomen. De droger is namelijk een grote bron van elektrische lading. Laat je kleding aan de lucht drogen op een droogrek. Dit is ook beter voor het behoud van je kleding. Wil je je item toch in de droogtrommel doen? Gebruik dan antistatische droogtrommeldoekjes of drogerballetjes.

 

Hydrateer de huid

Je hebt vast wel die ene rok die aan je benen plakt of dat blouseje dat aan je armen blijft kleven. Houd daarom je huid goed gehydrateerd en soepel. Gebruik een bodylotion en je zal zien dat je kleding minder kleeft en je minder snel statisch wordt.

 

Leg je kledingstuk in de vriezer

Heb je nog wat tijd over in de ochtend en wil je nou net dat zijden jurkje aan? Het klinkt misschien gek, maar leg het item een halfuurtje in de vriezer. Het zal de statische elektriciteit flink verminderen. Het is wel aan te raden om de stof op kamertemperatuur te laten komen als je je kledingstuk er weer uithaalt.

 

Haarlak

Iedereen heeft wel haarlak in huis. Het werkt goed op statisch haar, maar het is ook een snelle en effectieve manier om je statische kleding te ontladen. Draai het kledingstuk binnenstebuiten en spray een dun laagje haarlak op minimaal 30cm afstand. Dit om vlekken te voorkomen.