Logo Vanzuile nmode Logo Vanzuile nmode
 

13/07/2023

8 tips voor het verwijderen van make-up vlekken uit je kleding

Per ongeluk make-up op je kleding laten vallen? Of tijdens het verwisselen van je outfit make-up vlekken op je top of blouse gecreëerd? We've all been there! Make-up vlekken op kleding kunnen behoorlijk frustrerend zijn, maar geen zorgen. Van Zuilen Mode staat klaar met de ideale tips om deze vervelende vlekken te verwijderen. In dit artikel delen we 8 handige tips waarmee je make-up vlekken effectief kunt verwijderen en je kleding er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Make-up vlekken: hoe zit dat?

Ieder kledingstuk is anders en ook niet alle vlekken zijn hetzelfde. Dit kan invloed hebben op hoe je een make-up vlek verwijdert. Katoen en linnen maak je anders schoon dan bijvoorbeeld kasjmier of zijde. Het liefst wil je geen schade aan de stof aanrichten, zodat de kleding ook na het schoonmaken nog mooi blijft. Daarom is het belangrijk om te weten bij welke soort materialen je bepaalde methodes of schoonmaakmiddelen absoluut niet kunt gebruiken en waar je goed op moet letten. Ook het type make-up, of het nu op waterbasis of oliebasis is, bepaalt de beste verwijderingsmethode.

Vloeibare make-up vlekken verwijderen

Het verwijderen van make-up vlekken uit kleding kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken en middelen kun je die vervelende vlekken effectief aanpakken. Voor vloeibare foundation vlekken op kleding kun je beginnen met het deppen van de vlek met een vochtige doek. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid make-up remover aan op een schone doek en dep de vlek voorzichtig.

Als de vlek hardnekkig is, kun je een beetje scheerschuim op de vlek aanbrengen en het voorzichtig inmasseren met een oude tandenborstel. Spoel de vlek grondig af met koud water en was het kledingstuk daarna zoals gewoonlijk. Of het nu gaat om vloeibare foundation, poeder, mascara, eyeliner of lipstick, hier zijn enkele handige tips om make-up vlekken uit kleding te verwijderen.

  • Dep de vlek voorzichtig met een schone doek of tissue om overtollige make-up te verwijderen.
  • Breng een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel aan op de vlek en dep voorzichtig. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek kan verergeren.
  • Spoel de vlek af met koud water en controleer of de vlek verdwenen is voordat je de kleding wast.

Voor poeder foundation vlekken kun je dus beginnen met het voorzichtig afborstelen van het overtollige poeder. Maak vervolgens een oplossing van warm water en een beetje afwasmiddel. Dep de vlek met een schone doek gedrenkt in de oplossing en spoel af met koud water.

Poeder make-up vlekken verwijderen

Poedermake-up, zoals oogschaduw, bronzer, blush en highlighter, kan gemakkelijk op kleding vallen of door wrijving in de stof terechtkomen. Hier zijn een paar tips om poeder make-up vlekken uit kleding te verwijderen:

  • Schud eerst zoveel mogelijk overtollig poeder van de kleding.
  • Dep voorzichtig met een schone doek of tissue om losse poederdeeltjes te verwijderen.
  • Maak een mengsel van water en mild wasmiddel en breng het aan op de vlek. Dep voorzichtig en spoel af met koud water.

Overige make-up vlekken verwijderen

Voor andere make-up vlekken, zoals zelfbruiner, lipstick en nagellak, gelden specifieke verwijderingstechnieken:

  • Voor zelfbruinervlekken op kleding kun je een mengsel van water en citroensap gebruiken. Breng het aan op de vlek, laat het even intrekken en spoel af met koud water.
  • Lipstickvlekken kunnen worden behandeld met een vlekverwijderaar of een mengsel van afwasmiddel en water. Dep voorzichtig en spoel af met koud water.
  • Nagellakvlekken kunnen moeilijker te verwijderen zijn, maar je kunt proberen om ze voorzichtig weg te krabben en vervolgens de vlek te behandelen met nagellakremover.
  • Mascara vlekken kunnen lastig zijn, maar je kunt proberen om de vlek te deppen met een vochtige doek en een beetje make-up remover. Werk van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek groter wordt. Spoel de vlek daarna grondig af met koud water.
  • Voor eyeliner vlekken kun je een beetje pure alcohol op een schone doek aanbrengen en voorzichtig deppen op de vlek. Spoel de vlek af met koud water en controleer of de vlek volledig verdwenen is voordat je het kledingstuk wast.

Voor alle make-up vlekken is het belangrijk om snel te handelen. Hoe langer de vlek blijft zitten, hoe moeilijker het kan zijn om te verwijderen. Probeer altijd eerst de vlek goed te deppen in plaats van te wrijven, om te voorkomen dat de vlek verder in de stof wordt gewreven.

Onthoud dat verschillende stoffen en kledingstukken verschillende behandelingen vereisen, dus het is altijd een goed idee om een kleine test uit te voeren op een klein hoekje van het kledingstuk voordat je de vlek volledig behandelt.

Met deze tips kun je je favoriete blouseje of elk ander kledingstuk weer vlekkeloos maken. Vergeet niet om altijd de instructies op het kledinglabel te controleren en indien nodig het kledingstuk naar de stomerij te brengen.

Tips nodig bij het schoonmaken van kleding met make-up vlekken? Vraag ons om advies!

Heb je nog steeds vragen over het verwijderen van make-up vlekken uit je kleding? Bij Van Zuilen kun je altijd advies inwinnen. Ons team staat klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing en om eventuele zorgen over het schoonmaken van je kleding weg te nemen. Neem gerust contact met ons op en wij voorzien je graag van de nodige tips en adviezen.

Met deze handige tips en de juiste aanpak kun je make-up vlekken voorgoed uit je kleding verwijderen en je favoriete outfits weer stralend en vlekkeloos dragen! Ben je op zoek naar een nieuwe outfit? Bekijk onze nieuwste collectie hier!